Memoriam

IN MEMORIAM

ERWIN VAN LAAR

Met Erwin verliezen wij een gewaardeerd lid en fantastisch goede fotograaf.
Hij was al heel lang lid van VNF Apeldoorn, maar vond het ook leuk om lid te zijn van onze Nijkerkse club. Hij kende bij ons een aantal mensen en was ook veel hier in deze omgeving te vinden, met name de mooie polder Arkemheen.

Erwin hoorde begin dit jaar dat hij ernstig ziek was en niet meer beter kon worden. Hij is overleden op donderdag 20 mei, kort na zijn 64ste verjaardag .

Hoewel hij veel onderwerpen fotografeerde, kenden de meeste mensen hem toch als een vogelfotograaf pur sang en dan bij voorkeur op zijn geliefde Lesbos. Hij was ook vernieuwend bezig en één van de eersten die projectmatig heeft onderzocht hoe je kerkuilen mooi kon fotograferen.

Ook bij onze Nijkerkse VNF, waar Erwin een kleine twee jaar lid is geweest, was naast fotografie met name de gezelligheid en het onder de mensen zijn één van zijn belangrijkste drijfveren. Hoe sterk dat met hem was verbonden bleek wel toen voor dit In Memoriam een foto van hem werd gezocht.
Een foto waar hij alleen op stond was, ook op internet, niet snel te vinden. Vaak met camera en ook dan bijna altijd met mensen. Het tekent Erwin als mens en natuurfotograaf. We zullen zijn hartelijkheid en zijn mooie foto’s missen.

Wij wensen zijn vrouw Wilma, de kinderen en kleinkinderen alle sterkte.

Het bestuur van VNF Nijkerk

Foto door: Frank Terstappen

IN MEMORIAM

LUUK VERMEER

Donderdagavond 14 januari j l is ons clublid Luuk Vermeer overleden. Onverwacht, want het leek tot voor kort nog redelijk te gaan, en ook weer niet onverwacht, omdat duidelijk was dat hij de strijd tegen zijn ziekte niet zou kunnen winnen.

Luuk kwam zich meteen na de oprichting van de vereniging aanmelden bij VNF Nijkerk. Dat deed hij op zijn Luuks met de mededeling “bij VNF Apeldoorn lopen mijn broers al rond en drie Vermeers vind ik teveel van het goede. Dat wordt alleen maar verwarrend. Jullie zijn een leuke en gezellige club met goede fotografen en niet zo groot”, aldus Luuk.

Luuk kwam heel regelmatig naar onze clubavonden en liet bij de fotobesprekingen zijn betrokkenheid blijken. En ook dat deed hij op zijn Luuks, luid en duidelijk. Met zijn luide wat sonore stem voorzag hij de vertoonde foto’s van commentaar en tips. Duidelijk, omdat Luuk precies aangaf wat er volgens hem goed aan was, anders of beter zou kunnen. Daarin was hij direct en oprecht. Dat bleek helemaal toen enkele jaren geleden verschillende fotografische frivoliteiten een vlucht namen, zoals dubbele opnamen en bewust bewegen en slingeren met je camera om een creatief beeld te bewerkstelligen. Bij dit soort beelden was een geijkte opmerking van Luuk, “ja best wel mooie kleuren hoor maar mijn ding is het niet”. Slechts heel af en toe kwam er zo’n foto langs waar ook Luuk enthousiast over was.

Luuk was als natuurfotograaf een echte allrounder. Van een groots berglandschap tot het kleinste slijmzwammetje en alles daar tussen had zijn belangstelling. In zijn eigen woonomgeving vond hij vooral rust en inspiratie in zijn hutje en in de miniwereld van de allerkleinste zwammetjes. Met die slijmzwammetjes heeft hij zich werkelijk onderscheden. Zijn bijna abstracte en kunstzinnige foto’s uit die miniwereld waren voor velen van ons een openbaring en inspiratiebron. Zijn kennis van paddenstoelen deelde hij graag. De laatste keer dat hij dat deed was tijdens onze herfstexcursie bij Staverden op 10 oktober 2020. Zijn ziekte had hem toen al stevig in de greep, maar hij wilde dolgraag deze excursie voor onze club voorbereiden. Iets dat hij letterlijk met pijn en moeite heeft gedaan, maar hij genoot van het samenzijn. Het weer was fantastisch die dag en we hebben samen met Luuk veel fraaie paddenstoelenfoto’s kunnen maken. Het bleek zijn afscheidscadeau aan onze club, omdat de coronamaatregelen verdere gezamenlijke clubactiviteiten onmogelijk maakten. De herinnering aan die dag is ons dierbaar.

Met Luuk verliezen wij een oprecht mens, een betrokken clubgenoot en een fotograaf die groots was in de wereld van het kleinste.

Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw, kinderen, broers en verdere familie en vrienden.

Het bestuur van VNF Nijkerk