EXCURSIES

EXCURSIE PUT VAN BUREN

20 mei 2023

Na de aankomst zo rond half 9 ging de groep het gebied in ,om vervolgens uiteen te vallen. 
Een ieder ging zijn of haar eigen ding doen, soms met hulp van anderen; reflectieschermen en witte paraplu’s dienden als windvanger of om schaduw weg te nemen of juist te creëren. 
Meerdere soorten orchideeën en veel bloemsoorten waren dankbare onderwerpen. Ook waren er nog wimper zwammen aanwezig.

Weiden geel van de boterbloemen, omzoomt door bloeiende meidoorn heggen maakten het plaatje compleet. Om 11 uur was er op de parkeerplaats de koffiepauze. Na de ervaringen uitgewisseld te hebben gingen enkele naar huis en anderen maakten nog een rondje door het veld. Het doel van de excursies.

Vaak worden excursies gezien als een leuk uitje met de groep. Maar een excursiedag is altijd een moment opname. Een week voor of na de geplande excursie kan een wereld van verschil maken in het veld. Het is de bedoeling van een excursie om elkaar kennis te laten maken met een gebied en om het in een ander seizoen of gelegenheid nog eens te kunnen bezoeken.

Aalt & Metje

EXCURSIE KIEVITSBLOEMEN

16 april 2023

Omdat de weersvoorspellingen voor zondagochtend erg goed waren, mist en een zonnetje,
hadden we om 8u afgesproken op locatie. Graag carpoolend want er is zeer beperkt parkeergelegenheid.

Eric en ik stonden klaar om iedereen op te wachten, toen de stoet met auto’s aan kwam rijden.
Wel allen carpoolend maar tot onze schrik niet van onze club, stond de parking ineens bijna vol. Gelukkig, met een beetje puzzelen kon ook de rest van onze club hun auto kwijt. 

Helaas, geen zon of mist maar wel diffuse licht door het wolkendek, zo blijven harde schaduwen uit. 
Op naar de bloemen, de weilanden stonden helemaal vol en op sommige plekken was het één en al een paarse waas met her en der een wit exemplaar.

We werden “opgehouden” door een zingende Cetti’s zanger en een Blauwborst in het riet.

Het is een uitdaging om de prachtige kievitsbloemen creatief op de foto te zetten, iedereen heeft zich  kunnen uitleven en er zijn prachtige en diverse platen ontstaan!

Na afloop was er koffie met iets lekkers en werd er nog wat nagepraat. Hiermee kwam een einde aan de geslaagde ochtend.

Hieronder een impressie van de gemaakte beelden, geniet ervan!

Geschreven door Eefje Rotteveel

WISENTEN EXCURSIE KOOTWIJK

13 november 2022

Na ons met z ‘n achten verzameld te hebben bij vakantiepark De Berkenhorst en kennis gemaakt te hebben met gids Bas, kregen we allemaal een fiets toegewezen. Behalve Ronald, die had zijn eigen stalen ros meegenomen. Daarna volgde een fietstocht van een kleine 5 km en leuke info over radio Kootwijk. Iets later kwamen we aan bij het wisentengebied. Omdat de zender die de locatie aangeeft van de kudde niet meer werkt was het even zoeken. Maar we hadden niet voor niets een gids mee. Dus al vrij snel zagen we de dieren tussen de bomen in een bosje staan.

Gelukkig voor ons besloten ze na een tijdje het bos te verlaten om te gaan grazen op het open veld.
Daar kregen we alle gelegenheid om ze te fotografen. Ondertussen hield Bas de dieren, en ons, goed in de gaten. Zo af en toe moesten we ons verplaatsen omdat ze te dicht bij kwamen.

We hadden het natuurlijk erg getroffen met het weer. En hoewel we dachten dat het licht erg hard was, bleek dat in de praktijk mee te vallen. Helemaal toen het wat later werd en we de dieren met tegenlicht konden fotograferen. Dat moet wel wat sfeervolle plaatjes opgeleverd hebben!

Na een paar uur was het tijd om weer terug te fietsen. Weer bij het vakantiepark aangekomen hebben we samen nog wat gedronken. Vooral de warme chocolademelk vond gretig aftrek. Bas complimenteerde ons met ons gedrag, waardoor we de dieren goed konden benaderen. Dat had hij ook wel eens anders meegemaakt.

Al met al een geslaagde excursie onder de leiding van een enthousiaste gids. Wellicht nog eens voor herhaling vatbaar als er sneeuw ligt?

Geschreven door Ronald Huijssen

PADDENSTOELEN EXCURSIE STAVERDEN

15 oktober 2022

Het was even spannend of het dit jaar zou lukken half oktober. Het was zo lang droog en warm geweest dat een week voor de excursie nog maar weinig paddenstoelen hadden besloten dat het nu echt herfst was. Gelukkig viel er in de week tot de excursie het nodige aan regen waarbij de temperaturen nog heel behoorlijk waren.

Zaterdag 15 oktober om half tien trok een klein groepje langs de bekende Uddelermeer weg op zoek naar mooie paddenstoelen en groeiplaatsen met als speciale gast Hannah van Veen, die even enthousiast tussen de bladeren dook. De ingezette lenzen varieerden van groothoek en macro tot een 100-400 mm. Het was allemaal niet zo uitbundig als de twee voorgaande excursies langs de Uddelermeerweg, maar we troffen zeker geen lege bermen en bossen aan.
Verschillende soorten Amanieten, Russula’s en de altijd aanwezige en fraaie Rechte Koraalzwam waren niet moeilijk te vinden. Ook gaf de weinig talrijke Violette Gordijnzwam weer acte de préséance op vaste de plek. Naast de inzet van verschillende lenzen hebben we ook licht gebruikt om weer eens een ander effect te creëren.

Tegen twaalven hebben we bij de picknicktafels van kasteel Staverden koffie en lekkers genomen om de excursie af te sluiten.

Geschreven door Ronald Huijssen

STINZEN EXCURSIE BIJ KASTEEL NEERIJNEN

26 maart 2022

Met 12 geïnteresseerden kwamen we toegelachen door de Groene Specht samen in de kasteeltuin van Neerijnen om Stinzenplanten te fotograferen.
Deze kasteeltuin, bij het Landgoed Waardenburg Neerijnen, beheerd door het Gelders Landschap, wordt door vrijwilligers bijgehouden en biedt een grote verscheidenheid aan Stinzenplanten.

Door het warme droge weer is dit jaar alles wat vroeger in bloei en het was goed dat we de datum van de excursie een week vervroegd hadden en daardoor was er nog voldoende te zien.

Behalve het in detail fotograferen van de bloemetjes gingen een aantal van ons verder op onderzoek uit op het Landgoed en langs de buitendijk van de Maas.
Ook als er geen Stinzen te zien zijn is dit een prachtig Landgoed om te wandelen en te fietsen.

Rob Vermeulen

WISENTENEXCURSIE RADIO KOOTWIJK

27 februari 2022

In het wildrust gebied de “Gerritsflesch” leeft sinds het voorjaar van 2016 een kleine kudde wisenten. Na een periode van gewenning is het sinds een paar jaar mogelijk met een excursie een bezoek te brengen aan de wisenten. Een eerste poging  op 15 januari mislukte door de nieuwe COVID beperkingen.  Als alternatief is toen 27 februari de besloten excursie afgesproken, speciaal voor VNF Nijkerk.
Jammer genoeg konden er die dag maar vier leden ( Johnny van Leusen, Jelle de Jong,  Ronald Ubels en ondergetekende)  mee. Klein maar fijn zullen we maar zeggen.

Het weer was fantastisch en de wisenten waren rustig en werkten prima mee. Dat verschilt per keer.
Als er bijvoorbeeld kort daarvoor een wolf,  die ook in het gebied zit, de kudde heeft bedreigd, dan zijn de dieren veel zenuwachtiger en minder goed te benaderen, zoals nu in ons geval.
De gids voelde de fotowensen goed aan en zo mogelijk zochten we de posities op die wij graag wilden innemen, bijvoorbeeld met tegenlicht. Alles bleef natuurlijk wel afhankelijk van het gedrag en de verplaatsing van de dieren zelf. Zowel met licht mee als tegen hebben we goed kunnen fotograferen, zonder de dieren te storen met eten.

Na ruim twee uur fotograferen, liep de kudde onze richting op naar het bos. Tijd om te vertrekken,
maar niet zonder nog een paar foto’s te hebben gemaakt natuurlijk. In de beste tradities hebben we deze geslaagde excursie samen met onze gids afgesloten met koffie, chocolademelk en appelpunten met en zonder slagroom. De moeite waard om nog eens te herhalen, bijvoorbeeld begin november als de wisenten rond lopen in de herfstkleuren van berken, vogelkers en eiken.
 

Ronald Huijssen      

PADDENSTOELEN EXCURSIE

16 oktober 2021

Zaterdag 16 oktober was er weer een herfstexcursie. Evenals in 2020 op landgoed Staverden.
De weergoden waren ons gunstig gezind en om half tien verzamelden 16 leden op de parkeerplaats.
Na een welkomstwoord van Rob met dank voor de grote opkomst werd de route uitgelegd en iedereen succes gewenst.

In het kasteelpark vonden wij de eerst fotogenieke plooirokjes in het gazon. Deze paddenstoel is familielid van de inktzwammen en niet zo groot dus moet er laag bij de grond in tijgersluipgang worden gefotografeerd.

Na het park werd het bos opgezocht. Rob had al verklapt dat tijdens de voorverkenning de paarse gordijnzwam is waargenomen. Een uitdaging om deze fraaie niet algemene paddenstoel te vinden.

Zoals gebruikelijk ontstonden er al snel groepjes met enthousiaste leden en werden de tips en tricks gedeeld; nieuw aangeschafte apparatuur bewonderd en was er weer opluchting dat er na een lange lock down weer samenkomsten mogelijk zijn. De paarse gordijnzwam was een geliefd model en rondom werden nog een aantal draadknotszwammen gevonden.

Om 12 uur wist iedereen de parkeerplaats weer te vinden en werd de beloofde appeltaart gegeten met een bakje koffie/thee en werden de ervaringen gedeeld. Tevreden over een geslaagde ochtendexcursie werd keerde ieder weer huiswaarts met de wens dat er snel weer een excursie georganiseerd gaat worden waarvan akte.

Wilco Klompenhouwer

STILLE KERN - HORSTERWOLD

26 juni 2021
Zaterdagochtend 26 juni was het dan zo ver, voor het eerst weer een vnf-excursie, waarbij wij elkaar voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer eens live zien.
Bovenop de uitkijkheuvel hadden we een ruime plek om op gepaste afstand met elkaar bij te praten en kennis te maken met de nieuwe leden Eefje en Mark.
Was het nu een excursie om vooral foto’s te maken of vooral bij te praten ? Vooral het laatste denk ik, maar dat wil niet zeggen dat er geen leuke en mooie foto’s zijn gemaakt.

De onderwerpen waren wat beperkt, vooral vanwege de beroemde, beruchte “vlinderdip”van juni tot half juli. Vlinders zijn in het Horsterwold namelijk prima te fotograferen. De zogenaamde Stille Kern – Horsterwold is landschappelijk mooi aangelegd en af en toe lijkt het alsof je langs een meanderende rivier loopt.
Onthouden dus voor een vroeg ochtendbezoek met grondmist. Gelukkig werkten de kudde Koniks goed mee, die verbleef een poos bij ons in de buurt, meestal rustig grazend en af en toe was er wat gebakkelei met veel opspattend water.

Toen halverwege de ochtend de zon echt goed doorbrak werden er toch nog wat insecten actief, waaronder libellen en een enkele vlinder. Het was toen al zo warm, dat ze heel actief rondvlogen en lastig te fotograferen waren. Dat mocht de pret van het samenzijn niet drukken. Al helemaal niet toen rond half twaalf Wilco en Rob aankwamen lopen met koffie, thee en lekkere taart.
Net als vorig jaar was ook deze excursie een mooi alternatief om elkaar weer te zien en een vervolg waard.

Ronald Huijssen

OMGEVING KASTEEL STAVERDEN

10 oktober 2020

Tijdens de voorbereidingen voor deze paddenstoelen excursie, kreeg ik een heel vervelend gevoel, omdat alles zo droog was in de natuur en er nog geen paddenstoel te vinden was.
Gelukkig is het op tijd gaan regenen, zodat wij ons met een goed gevoel rond 9.00 uur op de parkeerplaats van het kasteel verzamelden.
Er hadden zich 15 mensen opgegeven. Gelukkig kwamen die niet voor niets, want langs de Uddelermeerweg ter hoogte van het duikertje kon er volop gefotografeerd worden. En ondanks de weersvoorspellingen de voorgaande dagen, was het uitermate mooi foto weer. De zon scheen volop en deed de bomen door de warmte dampen. Altijd een mooi gezicht.

Langs de weg waren alle fotografen druk in de weer met het maken van foto’s. Het is heel leuk om te zien hoe iedereen dat op zijn of haar manier doet. Sommige hadden daarvoor hele leuke en soms verrassende hulpmiddelen bij zich. Er waren ook hele leuke en mooie soorten paddenstoelen te zien. Zelfs een soort Slijmzwam ontbrak niet, al hadden de meeste van ons er nog nooit één gezien. De naam van die slijmzwam was het Gezellig Draadwatje. Die naam gaf goed aan hoe de sfeer was in de groep. Enkele soorten die we zagen en fotografeerden, waren o a. De Kleine en de Grote Stinkzwam, Heksenschermpje, Rechte koraalzwam, Gele stekelzwam, IJsvingertje, Cantharel en diverse Mycena’s. En natuurlijk het zeer fotogenieke Amethist of rodekoolzwammetje. Te veel om op te noemen.

Ik volg dit gedeelte al vele jaren, en het is de moeite waard om er vaker een kijkje te nemen naar weer andere soorten. Maar het is met dit soort activiteiten ’s morgens al gauw weer tegen twaalf uur. Rond die tijd was het verzamelen op de parkeerplaats om onder het genot van koffie of thee even na te praten en daarna weer af te reizen naar huis. En daar genieten van de vele regen, die in de middag is gevallen.

Geschreven door Luuk Vermeer

HEIDEVELDEN BIJ GARDEREN

5 september 2020

Op 5 september was de excursie naar de heidevelden bij Garderen. Het plan was om met zijn allen de zonsopkomst mee te maken en mooie platen te schieten van het prachtige paarse heidelandschap.
Het liefst met een laagje nevel om de sfeer compleet te maken. Helaas trok het weer zijn eigen plan.
In heel Nederland was het droog, op een klein strookje na. En je raad het al: precies boven Garderen lag een buienlijn, die in de lengterichting over trok. De zonsopkomst konden we dus vergeten, maar uiteraard lieten we ons daardoor niet uit het veld slaan.

Anderhalf uur later dan gepland verzamelden we ons op de afgesproken plaats. Voor verreweg de meesten van ons was dit een onbekend gebied. Gelukkig hadden we een goede gids in de persoon van Ronald. Hij liet ons eerst de omgeving zien en toen mochten we los. Met het vooruitzicht dat een paar uur later de koffie met gebak op ons zou wachten.

Iedereen ging zijn eigen gang, maar tussendoor werden de verkregen resultaten geshowd en, net zo belangrijk, bij gekletst. Doordat de clubavonden op dit moment niet gehouden kunnen worden is zo’n excursie prachtig om elkaar toch weer eens te spreken. Sneller dan we dachten was het tijd voor de versnaperingen, die door Rob en Ronald waren verzorgd.

Na de break was het weer tijd om de camera op te pakken. Het gebied leent zich goed voor landschappen en macrofotografie. Ik ben benieuwd naar de resultaten. Al met al een geslaagde ochtend en heerlijk om weer met een groep er op uit te kunnen. Iedereen bedankt voor de aanwezigheid en Ronald en Rob voor de perfecte verzorging!

Geschreven door René Vos

HANKATE EN LUTTENBERGERVEN

18 juli 2020

Na het nodige voorwerk door Aalt en Metje was het, na een week uitstel, zo ver. Met z´n achten op pad en dat was na vier maanden coronaquarantaine voor de clubbijeenkomsten een fijn weerzien. Er vlogen voldoende vlinders en libellen en het weer was prima.

De sluis bij Hankate moesten we op het laatste moment toch weer schrappen, toen bleek dat het waterschap alle riet had gemaaid op een paar plukken na. De weidebeekjuffers waren daardoor grotendeels verdwenen. Enkelen van ons zijn toch nog even gaan kijken om de plek te leren kennen.

Rond acht uur ‘s morgens was iedereen aanwezig bij de Ganzenweg en trokken we het Luttenbergerven in. Eerst nog gezamenlijk, maar al snel had ieder zo z’n eigen stek en onderwerp te pakken. Nadat de insecten voldoende waren opgewarmd zagen we al snel de eerste gentiaanblauwtjes vliegen, gevolgd door talrijke bruine zandoogjes en enkele vuurvlinders en zilveren manen.

Na enige tijd waren we er achter waar de meeste gentiaanblauwtjes (enkele tientallen) zich ophielden en daar is de nodige aandacht aan dit bijzondere vlindertje besteed. Op het einde van de ochtend werd zelfs een (niet gefotografeerde) koninginnenpage gezien. Rond 11:30 werd het behoorlijk warm in het ven en hadden we ook voldoende mooie foto’s gemaakt.

Met dank aan Aalt en Metje, die twee keer van te voren op verkenning zijn geweest, is ieder weer richting huis gegaan.

Geschreven door Ronald Huijssen