EXCURSIES

STILLE KERN - HORSTERWOLD

26 juni 2021
Zaterdagochtend 26 juni was het dan zo ver, voor het eerst weer een vnf-excursie, waarbij wij elkaar voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer eens live zien.
Bovenop de uitkijkheuvel hadden we een ruime plek om op gepaste afstand met elkaar bij te praten en kennis te maken met de nieuwe leden Eefje en Mark.
Was het nu een excursie om vooral foto’s te maken of vooral bij te praten ? Vooral het laatste denk ik, maar dat wil niet zeggen dat er geen leuke en mooie foto’s zijn gemaakt.

De onderwerpen waren wat beperkt, vooral vanwege de beroemde, beruchte “vlinderdip”van juni tot half juli. Vlinders zijn in het Horsterwold namelijk prima te fotograferen. De zogenaamde Stille Kern – Horsterwold is landschappelijk mooi aangelegd en af en toe lijkt het alsof je langs een meanderende rivier loopt.
Onthouden dus voor een vroeg ochtendbezoek met grondmist. Gelukkig werkten de kudde Koniks goed mee, die verbleef een poos bij ons in de buurt, meestal rustig grazend en af en toe was er wat gebakkelei met veel opspattend water.

Toen halverwege de ochtend de zon echt goed doorbrak werden er toch nog wat insecten actief, waaronder libellen en een enkele vlinder. Het was toen al zo warm, dat ze heel actief rondvlogen en lastig te fotograferen waren. Dat mocht de pret van het samenzijn niet drukken. Al helemaal niet toen rond half twaalf Wilco en Rob aankwamen lopen met koffie, thee en lekkere taart.
Net als vorig jaar was ook deze excursie een mooi alternatief om elkaar weer te zien en een vervolg waard.

Ronald Huijssen

OMGEVING KASTEEL STAVERDEN

10 oktober 2020

Tijdens de voorbereidingen voor deze paddenstoelen excursie, kreeg ik een heel vervelend gevoel, omdat alles zo droog was in de natuur en er nog geen paddenstoel te vinden was.
Gelukkig is het op tijd gaan regenen, zodat wij ons met een goed gevoel rond 9.00 uur op de parkeerplaats van het kasteel verzamelden.
Er hadden zich 15 mensen opgegeven. Gelukkig kwamen die niet voor niets, want langs de Uddelermeerweg ter hoogte van het duikertje kon er volop gefotografeerd worden. En ondanks de weersvoorspellingen de voorgaande dagen, was het uitermate mooi foto weer. De zon scheen volop en deed de bomen door de warmte dampen. Altijd een mooi gezicht.

Langs de weg waren alle fotografen druk in de weer met het maken van foto’s. Het is heel leuk om te zien hoe iedereen dat op zijn of haar manier doet. Sommige hadden daarvoor hele leuke en soms verrassende hulpmiddelen bij zich. Er waren ook hele leuke en mooie soorten paddenstoelen te zien. Zelfs een soort Slijmzwam ontbrak niet, al hadden de meeste van ons er nog nooit één gezien. De naam van die slijmzwam was het Gezellig Draadwatje. Die naam gaf goed aan hoe de sfeer was in de groep. Enkele soorten die we zagen en fotografeerden, waren o a. De Kleine en de Grote Stinkzwam, Heksenschermpje, Rechte koraalzwam, Gele stekelzwam, IJsvingertje, Cantharel en diverse Mycena’s. En natuurlijk het zeer fotogenieke Amethist of rodekoolzwammetje. Te veel om op te noemen.

Ik volg dit gedeelte al vele jaren, en het is de moeite waard om er vaker een kijkje te nemen naar weer andere soorten. Maar het is met dit soort activiteiten ’s morgens al gauw weer tegen twaalf uur. Rond die tijd was het verzamelen op de parkeerplaats om onder het genot van koffie of thee even na te praten en daarna weer af te reizen naar huis. En daar genieten van de vele regen, die in de middag is gevallen.

Geschreven door Luuk Vermeer

HEIDEVELDEN BIJ GARDEREN

5 september 2020

Op 5 september was de excursie naar de heidevelden bij Garderen. Het plan was om met zijn allen de zonsopkomst mee te maken en mooie platen te schieten van het prachtige paarse heidelandschap.
Het liefst met een laagje nevel om de sfeer compleet te maken. Helaas trok het weer zijn eigen plan.
In heel Nederland was het droog, op een klein strookje na. En je raad het al: precies boven Garderen lag een buienlijn, die in de lengterichting over trok. De zonsopkomst konden we dus vergeten, maar uiteraard lieten we ons daardoor niet uit het veld slaan.

Anderhalf uur later dan gepland verzamelden we ons op de afgesproken plaats. Voor verreweg de meesten van ons was dit een onbekend gebied. Gelukkig hadden we een goede gids in de persoon van Ronald. Hij liet ons eerst de omgeving zien en toen mochten we los. Met het vooruitzicht dat een paar uur later de koffie met gebak op ons zou wachten.

Iedereen ging zijn eigen gang, maar tussendoor werden de verkregen resultaten geshowd en, net zo belangrijk, bij gekletst. Doordat de clubavonden op dit moment niet gehouden kunnen worden is zo’n excursie prachtig om elkaar toch weer eens te spreken. Sneller dan we dachten was het tijd voor de versnaperingen, die door Rob en Ronald waren verzorgd.

Na de break was het weer tijd om de camera op te pakken. Het gebied leent zich goed voor landschappen en macrofotografie. Ik ben benieuwd naar de resultaten. Al met al een geslaagde ochtend en heerlijk om weer met een groep er op uit te kunnen. Iedereen bedankt voor de aanwezigheid en Ronald en Rob voor de perfecte verzorging!

Geschreven door René Vos

HANKATE EN LUTTENBERGERVEN

18 juli 2020

Na het nodige voorwerk door Aalt en Metje was het, na een week uitstel, zo ver. Met z´n achten op pad en dat was na vier maanden coronaquarantaine voor de clubbijeenkomsten een fijn weerzien. Er vlogen voldoende vlinders en libellen en het weer was prima.

De sluis bij Hankate moesten we op het laatste moment toch weer schrappen, toen bleek dat het waterschap alle riet had gemaaid op een paar plukken na. De weidebeekjuffers waren daardoor grotendeels verdwenen. Enkelen van ons zijn toch nog even gaan kijken om de plek te leren kennen.

Rond acht uur ‘s morgens was iedereen aanwezig bij de Ganzenweg en trokken we het Luttenbergerven in. Eerst nog gezamenlijk, maar al snel had ieder zo z’n eigen stek en onderwerp te pakken. Nadat de insecten voldoende waren opgewarmd zagen we al snel de eerste gentiaanblauwtjes vliegen, gevolgd door talrijke bruine zandoogjes en enkele vuurvlinders en zilveren manen.

Na enige tijd waren we er achter waar de meeste gentiaanblauwtjes (enkele tientallen) zich ophielden en daar is de nodige aandacht aan dit bijzondere vlindertje besteed. Op het einde van de ochtend werd zelfs een (niet gefotografeerde) koninginnenpage gezien. Rond 11:30 werd het behoorlijk warm in het ven en hadden we ook voldoende mooie foto’s gemaakt.

Met dank aan Aalt en Metje, die twee keer van te voren op verkenning zijn geweest, is ieder weer richting huis gegaan.

Geschreven door Ronald Huijssen