EXCURSIES

HEIDEVELDEN BIJ GARDEREN -
5 september 2020

Op 5 september was de excursie naar de heidevelden bij Garderen. Het plan was om met zijn allen de zonsopkomst mee te maken en mooie platen te schieten van het prachtige paarse heidelandschap.
Het liefst met een laagje nevel om de sfeer compleet te maken. Helaas trok het weer zijn eigen plan.
In heel Nederland was het droog, op een klein strookje na. En je raad het al: precies boven Garderen lag een buienlijn, die in de lengterichting over trok. De zonsopkomst konden we dus vergeten, maar uiteraard lieten we ons daardoor niet uit het veld slaan.

Anderhalf uur later dan gepland verzamelden we ons op de afgesproken plaats. Voor verreweg de meesten van ons was dit een onbekend gebied. Gelukkig hadden we een goede gids in de persoon van Ronald. Hij liet ons eerst de omgeving zien en toen mochten we los. Met het vooruitzicht dat een paar uur later de koffie met gebak op ons zou wachten.

Iedereen ging zijn eigen gang, maar tussendoor werden de verkregen resultaten geshowd en, net zo belangrijk, bij gekletst. Doordat de clubavonden op dit moment niet gehouden kunnen worden is zo’n excursie prachtig om elkaar toch weer eens te spreken. Sneller dan we dachten was het tijd voor de versnaperingen, die door Rob en Ronald waren verzorgd.

Na de break was het weer tijd om de camera op te pakken. Het gebied leent zich goed voor landschappen en macrofotografie. Ik ben benieuwd naar de resultaten. Al met al een geslaagde ochtend en heerlijk om weer met een groep er op uit te kunnen. Iedereen bedankt voor de aanwezigheid en Ronald en Rob voor de perfecte verzorging!

Geschreven door René Vos

HANKATE EN LUTTENBERGERVEN -
18 juli 2020

Sfeerimpressie door Ronald Huijssen

Na het nodige voorwerk door Aalt en Metje was het, na een week uitstel, zo ver. Met z´n achten op pad en dat was na vier maanden coronaquarantaine voor de clubbijeenkomsten een fijn weerzien. Er vlogen voldoende vlinders en libellen en het weer was prima.

De sluis bij Hankate moesten we op het laatste moment toch weer schrappen, toen bleek dat het waterschap alle riet had gemaaid op een paar plukken na. De weidebeekjuffers waren daardoor grotendeels verdwenen. Enkelen van ons zijn toch nog even gaan kijken om de plek te leren kennen.

Rond acht uur ‘s morgens was iedereen aanwezig bij de Ganzenweg en trokken we het Luttenbergerven in. Eerst nog gezamenlijk, maar al snel had ieder zo z’n eigen stek en onderwerp te pakken. Nadat de insecten voldoende waren opgewarmd zagen we al snel de eerste gentiaanblauwtjes vliegen, gevolgd door talrijke bruine zandoogjes en enkele vuurvlinders en zilveren manen.

Na enige tijd waren we er achter waar de meeste gentiaanblauwtjes (enkele tientallen) zich ophielden en daar is de nodige aandacht aan dit bijzondere vlindertje besteed. Op het einde van de ochtend werd zelfs een (niet gefotografeerde) koninginnenpage gezien. Rond 11:30 werd het behoorlijk warm in het ven en hadden we ook voldoende mooie foto’s gemaakt.

Met dank aan Aalt en Metje, die twee keer van te voren op verkenning zijn geweest, is ieder weer richting huis gegaan.

Geschreven door Ronald Huijssen